De Kapel van Zavelenborre maakt deel uit van de Pastorale Zone Druivenstreek.

De kapel werd gebouwd en in gebruik genomen in 1950. Bedoeling was dat de mensen uit de wijk Zavelenborre, halfweg tussen Overijse en Hoeilaart, dichtbij naar de kerk konden gaan.

Het gebouw is geen architecturaal hoogtepunt: de rechthoekige grondvorm doet eerder denken aan een loods, maar dat maakt tegelijkertijd de charme ervan uit.

Vanaf 1966 was er een koortje van jongeren en kinderen uit de buurt dat repeteerde onder leiding van de onderpastoor en begeleid werd op harmonium. Na het vertrek van de onderpastoor boerden de jongeren op eigen kracht verder. Met een eigen keuze van liederen en een “bandje” met basgitaar, gitaren, drums, keyboard, enz., gaven ze de vieringen een eigen sfeer en een eigen gezicht. Dit zorgde voor een sterke aantrek die inspirerend werkte: de kapel werd anders ingericht, niet langer in de lengte maar in de breedte. De vloer en de verwarming werden vernieuwd.

Een belangrijke nieuwe stap waren de ‘voorbereidingsgroepjes’ die sinds 1975 actief zijn. Rond elke voorganger verzamelde zich een groepje mensen dat uitgaande van de lezingen de viering mee voorbereidde.

Sinds 1990 ongeveer zijn er ‘woorddiensten’, diensten zonder priester. De voorbereidingen gebeuren nog steeds bij iemand thuis. Met een lange traditie in meewerken aan vieringen verlopen die vlot.

Nu zijn er per maand drie woorddiensten en een eucharistieviering, telkens op zondag om 11 uur.

De kapel kende een evolutie van wijkkapel tot een soort keuzekerk met mensen uit alle omliggende dorpen.

Sinds ongeveer 30 jaar zijn er contacten met de Protestantse Kerk op de Nieuwe Graanmarkt te 1000 Brussel. Per jaar zijn er 2 oecumenische vieringen in de Kapel van Zavelenborre.