De advent begint!

By 28 november 2020december 5th, 2020Quarantainetijd

Pas op, wees waakzaam, want jullie weten niet wanneer die tijd zal komen.(Mc. 13,33)

De mensen van de Jezusbeweging dachten dat het einde der tijden nabij was.
Marcus schrijft rond het jaar 70. Een tijd met verschrikkelijke gebeurtenissen: de joodse opstand met de bloedige onderdrukking en de verwoesting van de tempel, oorlog en hongersnood.
Een donkere tijd, maar als voorbode van een nieuwe tijd, de barensweeën van de nieuwe wereld.

Wees dus waakzaam. Wees alert, sta klaar, met de voeten in de startblokken. Wees voorbereid. Zet je blik op scherp, kijk uit, verwacht, verlang.  

Verwacht meer dan wat nu eenmaal is, verwacht de ‘hemel op aarde’: het beeld van hoe deze wereld anders moet zijn, anders kan zijn.

Wees waakzaam, want voor je het weet, geloof je dat advent en Kerstmis niets meer zijn dan shoppen en kerstmarkten.
Wees waakzaam, want voor je het beseft, luister je naar hen die zeggen dat je alleen voor jezelf moet zorgen en eigenbelang normaal is.
Wees waakzaam, want voor je het doorhebt, volg je hen die zeggen dat genoeg nooit genoeg is, zolang het iets meer kan zijn, dat geld en bezit het middelpunt van ons bestaan zijn.
Wees waakzaam, want voor je het weet, vind je het helemaal niet verkeerd dat anderen onrecht wordt aangedaan, zolang dat onrecht jezelf maar niet treft.
Wees waakzaam, want voor je het beseft, breng je niets meer op voor al wie ziek is, arm, hulpbehoevend, en zeg je dat de mensen hun eigen miserie gezocht hebben, dat ze hun eigen boontjes maar moeten doppen.

Ieder heeft een taak, een opdracht. Iedereen kan iets doen op de plaats waar hij staat. Dat is de perfecte adventsgedachte: dat we ons niet laten aanvreten door het gevoel dat we er niks kunnen aan doen, dat het nu eenmaal is zoals het is, dat het onvermijdelijk is.

Wees waakzaam, kijk en zie waar je het verschil kunt maken, met een woord, een gesprek, een daad. Haal het beste van jezelf naar boven. Kijk verder dan wat nu is, focus op wat je gelooft dat moet komen. Zie deze vreemde tijd als een opportuniteit.

Laat je niet inpakken, niet op sleeptouw nemen door dingen waar we met z’n allen slechter van worden. Zorg dat er voldoende droom zit in elke daad. Wees attent voor elke kleine mogelijkheid, zodat je het goddelijke opmerkt.

Marcus 13, 33-37
(Jezus zei tot zijn leerlingen:)
33 Pas op, wees waakzaam, want jullie weten niet wanneer die tijd zal komen.
34 Het is als met een man die op reis ging: hij verliet zijn huis en droeg het beheer over aan zijn dienaren, die elk een eigen taak kregen, en de deurwachter gaf hij opdracht om de wacht te houden.
35 Wees dus waakzaam, want jullie weten niet wanneer de heer des huizes komt, ’s avonds, of midden in de nacht, of bij het eerste hanengekraai, of ’s morgens vroeg.
36 Laat hij jullie niet slapend aantreffen wanneer hij plotseling komt.
37 Wat ik tegen jullie zeg, zeg ik tegen iedereen: wees waakzaam!’